Masina Timpului – Time Machine

Tags: , , , , , , ,
05-01-08 12:01 | Filed Under: Blog

Sapka Muvek este ceva cu totul special.
Dar sa luam totul de la inceput. "Inspiratia a venit din nuvela, mai precis din filmul din 1960 bazat pe cartea lui HG Wells: The Time Machine. Actiunea se petrece in 1900, iar totul de pe aceasta motocicleta a fost conceput ca sa ne dea impresia acelei ere, pana la anii ’20"  – ne spune Sapka.
Motorul este un Harley Davidson 1200 cmc Knucklehead din 1941, importat din USA cu multi ani in urma, pentru un anumit motiv, care nu a mai prins viata. "Ei bine, am cumparat acest motor de la prietenul meu pentru acest proiect; a fost intr-o conditie jalnica, dat fiind ca a stat vreo zece ani ingropat intr-un garaj."
Jocul cu timpul nu se termina la restaurare pentru cei de la Sapka Muvek. Au combinat acest motor cu un schimbator automat de 3 viteze. N-a fost usor, ne sopteste Sapka, modificarea acestuia pentru a comunica cu motorul. Transmisia au pus-o pe lant si ce pot sa va spun, ca sistemul realizat functioneaza foarte bine. Dar sa nu ne oprim aici. Mai sunt multe de spus. Sa luam furca din fata de exemplu. Inovatia lui Sapka este interminabila pentru ca dupa cum vedeti si pe imagini roata este prinsa pe un brat Sapkamuvek Air-Bone. Acesta este controlata de sistemul asesat in fata ghidonului completat cu robinet antic din cupru. Deschizi robinetul, eliberezi presiunea si motocicleta se aseaza. Pornesti motorul, pornesti compresorul de 60 de ani – pe care o gasesti in locul generatorului vechi – ajustezi inaltimea motocicletei pentru o pozitie optima de condus si esti pe drum.
Aceste suspensii neobisnuite lasa la vedere rotile excentrice, facute cu mana. Daca ti se pare ca arata ca rotile antice cu spite din lemn, pot sa-ti spun ca intr-adevar ele sunt facute din lemn, exact cum HG Wells descrie masina timpului in nuvela sa. Responsabilul penru aceste roti nebunesti este Laci Toth, un restaurator.
Franele – bineinteles de tambur – au fost cuplate ca pedala sa actioneze atat cea din fata cat si din spate, au fost concepute de Sapka.
Sa nu ne oprim aici caci sunt inca foarte multe de spus. Partea lo-tech al motocicletei inca nu a fost dezvaluita, ca de exemplu sistemul de pornire. Motorul se actioneaza cu mana printr-un brat glisant. Estetica motocicletei este ridicata si prin bila de cristal plasat pe schimbatorul de viteze. Un plus, numai pentru a crea carisma antica, sistemul de iluminare a fost pastrat la 6 volti. Au sapat adanc si ne izbim de nume stravechi ca Carello Fratelli sau Blackburne. Despre sapat venind vorba: v-am spus ca saua este o pala? Terminand treaba prin gradina Sapka s-a gandit s-o re-formeze si s-o foloseasca intr-o alta functie care i se potriveste perfect: o unealta pe care se aseaza soferul.
Nu mai enumar componentele care – dupa cum spune Sapka – provin din 18 tari  si alcatuiesc aceasta motocicleta unica, cu o aura straveche si care a castigat Custom Bike Building din 2007. Felicitari, baieti!

Related Posts:

Tags: , , , , , , ,

timeline