Thruxton Cafe Racer – The John Player Special

Tags: , , , ,
21-02-08 11:02 | Filed Under: Blog

Banda Bonnisti", grup de pasionati ai motocicletelor clasice engleze, in primul rand pentru Triumph Bonneville si "derivatele" acestuia.     

Dario, vorbeste despre tine: cine esti, cu ce te ocupi, cum te-ai indragostit de motociclete?

Sunt un baiat simplu din provincia Brescia si am avut norocul ca m-am nascut intr-o zona unde se foloseste mult motocicleta. Sunt co-proprietar la o intreprindere de familie in sector mecanic si m-am crescut in apropierea masinelor de strung si frezat. Asadar mecanica face parte din viata mea cotidiana. Tatal meu a crescut in saua motocicletelor monocilindrice Morini si bineinteles mi-a transmis pasiunea pentru motoare. In anii ’90 am cumparat un Yamaha custom 500 bicilindric cu care am facut primele mele experimente pe doua roti, dar si primele modificari "home made".

Ce inseamna pentru tine motocicleta: fuga de monotonia zilnica sau face parte din viata ta cotidiana?

Face parte din viata mea zilnica. Imi tine companie in ture de mai multe zile sau este "jucaria" cu care ma distrez in serile de iarna in garaj cand o demontez. Alta data este compania pentru un weekend sau bestia care se confrunta cu motocicletele prietenilor in curbele muntilor…

Cum ai ales o motocicleta engleza, mai preciz un Thruxton?

Dragoste la prima vedere! Cand in 2004 am avut banii sa-mi pot cumpara o motocicleta, inima mea m-a atras spre un Guzzi V11, dar "amploarea" mea nu a fost compatibil cu "musculatura" acestor motociclete :-). Din intamplare am vazut un Thruxton in ziar si m-am dus sa-l vad. Intr-o ora m-am hotarat sa-l cumpar. Instinct? Nu, dragoste!

Cand te-ai apucat sa-l modifici?

Am avut un accident banal, noroc ca nu mi s-a intamplat nimic, dar rezervorul, esapamentul, farul si aparatajul s-au dus pe apa sambetei… Mi-am adus seama ca mi-ar trebui o avere ca sa pot inlocui toate aceste accesorii cu cele originale. In cateva zile garajul meu s-a transformat intr-o "sala de operatie" si m-am apucat sa fabric piese aftermarket. In cateva luni motocicleta a schimbat aspect si caracter…

Te-ai gandit de la inceput la stilul cafè racer sau conceptia s-a modificat cu trecerea timpului?

Intotdeauna am dorit o motocicleta personala, care sa nu fie copia xerox a motoarelor pe care le vezi duminica pe strazi. In acelasi timp, sa fie sportiv, cu caracter, dar care sa stie sa ierte, pentru ca nu sunt un veteran cu zeci de ani de experienta in spate.
Si sa nu uitam de dragostea pentru doi cilindri: in linie, in V sau boxer – ma incanta, ceea ce – pana acum – motocicletele cu 4 cilindri nu au reusit sa faca.

Vorbeste-ne despre vopsitura motocicletei. Aceasta vopsitura s-a nascut in 1972, a decorat Lotusul 72D din echipa oficiala F1 sponsorizat de John Player’s & Sons.
De ce John Player Special?

M-am inspirat din ideea unui prieten din Banda Bonnisti (mersi Stebo!). Dupa acel accident despre care am vorbit, am vopsit motocicleta pe negru mat, asteptand inspiratia. Am vrut sa obtin o coloratie pe baza scura, agresiv, dar in acelasi timp o culoare care sa nu se departeze de traditia clasic si british. Atunci, vorbind cu prietenii, mi-a venit inspiratia: negru lustruit cu livrea John Player Special, ca Lotusurile faimoase in anii ’70.

Cateva detalii despre modificari?

Esapament englez Mototwin, Centralina Procom, filtru de aer K&N cu cutia pentru acumulator proiectat de mine, kit carburatoare Dynojet Stage2, cablu bujie NGK Performance, bujie NGK Iridium, arcuri amortizoare anteriore Wilbers, pompa de frana Magura, rezervor lichid frana Rizoma, amortizoare posterioare Bitubo, cauciuc Pirelli Diablo Strada (110/80 ant. – 150/70 post.), aripa posterioara Galli Moto, far Lucas, suport pentru far LSL, kilometraj Nova-MMB, tahometru Autometer cu suport proiectat de mine, oglinda bar end, aparatoare de lant racer Galli Moto, carter vopsit.

Actualmente schimb ambreiajul cu un kit compus de arcuri si discuri marca Barnett, pentru ca dupa interventiile efectuate la motor originalul nu mai este suficient.

Ai intalnit vreo dificultate?

Nu prea. Acest motor bicilindric, alimentat de carburatoare, are un avantaj enorm: este foarte simplu. Oricine cu putina experienta mecanica are posibilitatea sa-l modifice si sa obtina rezultate satisfacatoare, cu caracter diferit de la versiunea de serie.

Alte proiecte?

Gasesc eu intotdeauna ceva de modificat! Dupa ambreiaj si amortizoare vreau sa schimb farul replica Lucas, pentru ca nu lumineaza aproape deloc! Un prieten mi-a povestit ca in anii ’60 acest far a fost poreclit  "The Prince of Darkness", pentru ca lumina foarte putin. Aspectul estetic este important, dar siguranta ii si mai importanta! Va fi inlocuit deci cu un far negru LSL.

Daca ar trebui sa alegi un hit ca coloana sonora a unei ture, care ar fi acela?

Din respect si ramanand in tema british a-si alege ceva de la Clash… dar fiindca "primii pasi" cu motocicleta am facut in anii ’90, sa fie "Hitchin’ a ride" de la Green Day!

Related Posts:

Tags: , , , ,

timeline